علی شیخ پور معاون سیاسی و امنیتی فرمانداری شهرستان ویژه مرنددر جلسه ستاد هماهنگی خدمات سفرهای نوروزی شهرستان مرند با تاکید بر اصلاح ورودی شهر مرند خاطرنشان کرد: دستگاه های مربوط باید هرچه زودتر نسبت به ساماندهی و باز کردن ورودی شهر از طرف پلیس راه اقدام کنند .
وی به اهمیت اجرای طرح دهگردی اشاره کرد و گفت: باید در قالب طرح دهگردی، مسافران را به بازدید از روستاهای توریستی شهرستان بویژه در ایام تعطیل سوق داد.
معاون سیاسی و امنیتی فرمانداری شهرستان ویژه مرند افزود: با توجه به اینکه ورودی روستاها و شهرها در جذب گردشگر بسیار موثر است و مسوولین شهری و روستایی لازم است در خصوص زیباسازی ورودی آنها اقدام کنند.
وی اضافه کرد: اصلاح و بهبود تابلوهای مراکز اسکان آموزش و پرورش، خودداری از انجام حفاری، آماده نگهداشتن تعدادی از امداد خودروها، برپایی نمایشگاهها و توجه ویژه به فعالیت عابر بانک ها از جمله مواردی است که در ایام تعطیلات نوروزی باید مورد توجه قرار گیرد.
شیخ پور به تهیه برنامه مناسب جهت ساماندهی محل فعالیت دست فروشان در آستانه عید توسط شهرداری تاکید کرد و لکه گیری راه های روستایی و داخل شهر برای عید نوروز را ضروری دانست.
معاون سیاسی و امنیتی فرمانداری شهرستان ویژه مرند در ادامه به برخورد صحیح با مهمانان نوروزی تاکید کرد و گفت: فعالین در ایام تعطیلات نوروزی باید برخوردشان با مهمانان صحیح بوده و با نشان دادن فرهنگ مهمان دوستی مرندی ها، موجب رضایتمندی آنها شوند.
وی هدف از برگزاری این گونه جلسات را هماهنگی و ارائه راهکارهای مناسب جهت پذیرایی از مسافران بیان کرد و افزود: اعضای ستاد ساماندهی سفرهای نوروزی باید با ارائه راهکار و بصورت یکپارچه در جهت توسعه صنعت گردشگری در منطقه گام بردارند.
شیخ پور یادآوری کرد: نظارت بر دستفروشان کنار جاده ای در جهت رعایت مسائل بهداشتی در ایام تعطیلات نیز تداوم یابد.
معاون فرماندار ویژه مرند :ورودی شهر مرند ساماندهی می شود

مرندي
روستای زنوزق در ۳۰ کیلومتری شمال غربی استان آذربایجان شرقی، در دهستان زنوزق، بخش مرکزی، شهرستان مرند واقعشده است.
روستای زنوزق
این روستا مانند ماسوله پلکانی مانند ابیانه غرق در رنگ و مانند پالنگان محصور در بین کوههای بلند است. روستای زنوزق ازنظر تقسیمات کشوری مرکز دهستان بوده که در فاصله ۵/۱ کیلومتری شهر زنوز قرارگرفته و شش روستای این دهستان را در برمیگیرد. این روستای کوهستانی از شرق به کوههای سلطان سنجر، از غرب به روستای درق و از جنوب غرب به شهر زنوز منتهی میشود و شمال آن را ناهمواریهای اطراف روستا احاطه کرده است. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۷۰۰ متر و ازنظر آب و هوایی تحت مناطق سردسیر ایران طبقهبندی میشوند. زمستانهای سرد طولانی، بهار و پاییز نسبتاً سرد و تابستانهای معتدل از مشخصات آب و هوایی این منطقه است. این ناحیه حدود شش ماه از سال یخبندان است. میانگین دمای سالیانه ۷/۱۲ درجه سانتیگراد است.
روستای زنوزق
برای سفر به “زنوزق” باید از تبریز عبور کرده و همین مسیر را تا شهر مرند ادامه دهید. در همین مسیر در میان باغات پربار و رنگارنگ، بزرگترین روستای پلکانی ایران نمایان میشود؛
روستای زنوزق
روستای زنوزق از روستاهای پلکانی ایران در مجاورت شهر زنوز متعلق به دوره ایلخانان است؛ اما به نظر میرسد قدمت روستا به دوران قبلتر از آن نیز میرسد و مدعیان این نظر برخی از سنگهای قبور موجود در قبرستان این روستا را ادله خویش بیان میکنند. قلعه زنوزق در ارتفاع و روستا درشیب تند مآمن مناسبی جهت روستائیان در برابر هجوم دشمنان بوده است.
روستای زنوزق
این قلعه بهصورت دژ ساختهشده بود ضمن اینکه در زنوزق خانهها بهصورت پلکانی در کنار هم قرارگرفتهاند و روستا در کوهپایههای کوه قلعه واقع است. از اصول معماری پلکانی ایرانی در ساخت آنها استفادهشده و به عقیده برخی به همین دلیل هم به زنوزق یا “زنوز داغ” یعنی زنوز کوهستانی معروف است. بعداً بهتدریج در گویش عامیانه به زنوزاغ و زنوزق تغییر کرده است. در این روستا خانههایی مربوط به دورههای صفوی به چشم میخورند. بافت روستا کاملاً متراکم است که این شکل روستا دلیلی بر امنیت آن است.
روستای زنوزق
سنگنوشتههایی در گورستان این روستا با استناد به خورشیدهای حکاکی شده به دورههای میترائیسم نسبت داده میشوند. قبرستان روستای زنوزق سالها قبل صدها سنگقبر حجاریشده به زبان عربی با خط خوش داشت که اینک تنها تعداد کمی از آنها باقیمانده است. بیشتر آنها به دلایل عدم آگاهی از ارزش تاریخی تخریبشده است.
روستای زنوزق
زنوزق روستایی است که مجموعه عوامل طبیعی و تاریخی آن، قابلیت مطرح کردن روستا را بهعنوان قطب گردشگری داراست. این منطقه دهها چشمه دارد که بیشتر آنها در باغات میجوشند و سبب تداوم سرسبزی هستند. آب آشامیدنی روستا از سه چشمه تأمین میشود که به یک منبع زمینی ۲۰۰ مترمکعبی سوق دادهشده و توسط لولهکشی به داخل خانهها فرستاده میشود و بهطور متوسط هرروز چهار ساعت مورداستفاده قرار میگیرد.
روستای زنوزق
درختان سیب و گردو و بادام و زردآلو، کوهها و تفرجگاههای فراوان در حاشیه این روستا هرکدام بهتنهایی منظره بینظیری را ایجاد کردهاند. کوههای سلدرم، سد زنوز و توپوگرافی اطرافش، باغ امینی، چشمههای آبمعدنی فراوان و دشتهایی در ارتفاع ۲۰۰۰ متری از سطح دریا بسیار قابلتوجه است. برای دیدن حاشیههای روستا اواخر بهار و تابستان فرصت خوبی است؛ آبشار دامجی قیه یکی از جاذبههای دیدنی زنوزق است که برای رسیدن به این آبشار باید از حاشیه روستا سه کیلومتر در مسیر جاده “کوه کمر” پیش رفت.
روستای زنوزق
امتداد این جاده به ییلاق “ماهار” منتهی میشود. دشت وسیع و سرسبزی که اهالی از گیاهان تازه و مفید آن استفاده میکنند.
روستای زنوزق
علاوه بر خشکبار، عسل نابی در این روستا توسط باغدارانی که زنبورداری هم میکنند تولید میشود. روی اغلب پشتبامها طبقهای بزرگ چوبی دیده میشود که رویشان برگه زردآلو چیده شده است. برای این کار، زردآلوهای رسیده و مناسب این کار را جدا کرده، میشویند، هسته آن را جدا میکنند و آنها را روی سینی چوبی باز میکنند. بعد کوره را آماده میکنند.
روستای زنوزق
علاوه بر هیزم، مقداری گوگرد نیز در کوره ریخته میشود و وقتی دمای کوره به حد مطلوب رسید، طبقهای زردآلو در آن قرار میگیرد. این طبقها بین هشتتا ۱۰ ساعت در کوره میماند اما تا اتمام کار تقریباً سه روز زمان لازم است. در این سه روز، طبقها روی پشتبام خانهها زیر آفتاب چیده میشوند تا آب اضافی آنها تبخیر شده و کاملاً خشک شود.
بازدید از تمام دیدنیهای این روستا به بیش از یک روز نیاز دارد، به همین دلیل بردن چادر و کیسهخواب لازم است. در زنوزق مسافرخانه یا خانه اجارهای و حتی رستوران وجود ندارد اما نانوایی و چند کافه محلی برای تهیه آب داغ یا چای در میدان روستا دیده میشود. برای دیدن بافت قدیمی پلکانی روستا، باید پیاده در روستا مسیر را طی کرد. از مسیر سنگفرش مرتبشده روستا به سمت “قلعه” بعد از چند دقیقه یک دیواره عمودی و خانههایی با دیوارهای کاهگلی و در و پنجرههای رنگی قرارگرفتهاند. از این مسیر سربالایی تمام روستا قابلرؤیت است.
در مسیر قلعه، “سد قلعه” در بالادست روستا به چشم میخورد که هنوز آبگیری نشده است. این جاده تا مجسمه “فهمیده” که طی شود در سمت راست چند دقیقه بعد سد پرآب زنوز با حاشیهای سرسبز نمایان میشود. محلههای بدیر، آقا بابا، سیدی و کودهلر چهار محله این روستا هستند. کوده لر محله جدید روستا و مسیر سد است و باقی محلهها بخشهای تاریخی روستا هستند.
شغل اغلب مردم این روستا باغداری و دامداری است. هنوز اهالی این روستا آدابورسوم و پوشش سنتی خود را حفظ کردهاند. به همت بخشدار مرند مسیر منتهی به این روستا و سایر روستاهای زیبای مرند آسفالت شده و امکانات فراوانی جهت بازدید گردشگران داخلی و خارجی ایجادشده است.
انواع میوه و خشکبار، سبزیهای کوهی، سیر وحشی و عسل کوهستان سوغاتیهای این روستا هستند؛ زردآلو، قیصی، برگه زردآلو، لواشک، گردو و میوههای سردرختی نیز از دیگر تولیدات روستا هستند. این ده یکی از تحصیلکردهترین روستاهای کشور است.
به گفته مردم روستا در ۳۰ سال اخیر بیش از ۵۰۰ نفر از اهالی روستا، پس از اتمام تحصیلات خود به شغل معلمی روی آوردهاند و تدریس از مشاغل موردعلاقه و پررونق زنوزق است.
قلعه باستانی مرند و امامزاده ابراهیم مرند واقع درکمی پایینتر از هتل گردشگری مرند، پل قدیمى قیزیل کورپى (پل طلا) زنوز، تفرجگاه و دشت ماهار، کوه سلطان سنجر در بالادست زنوزق، تفرجگاه آدنه در کنار سد زنوز با جاده خاکی، تفرجگاه و آبشار دامجى قیه و حاشیه سد زنوز از دیگر جاذبههای طبیعى این ناحیه است.